Nieuws

Zelfbeeld van mensen met anorexia

In het 15 minuten durende filmpje van de Universiteit van Nederland vertelt Dr. Anouk Keizer over hoe het kan dat anorexiapatiënten extreem dun zijn, maar zichzelf tóch dik voelen.

In het filmpje begint Keizer met een plaatje dat verschillende rode vierkantjes laat zien. Ze stelt daarbij de vraag hoeveel verschillende tinten rood de mensen in de zaal zien. Er blijken verschillende antwoorden te zijn. Wat dit voorbeeld laat zien, is dat iedereen een andere realiteit ervaart. Het zien van verschillende tinten rood is eigenlijk hetzelfde als anorexiapatiënten die heel dun zijn, maar zichzelf zien als dik.

Lichaamsbeeldstoornis

Anorexia nervosa is een eetstoornis. Mensen met anorexia hongeren zichzelf uit, uit angst om aan te komen. Ze willen graag nóg dunner worden dan ze al zijn en ze hebben een lichaamsbeeldstoornis. Een lichaamsbeeldstoornis betekent dat patiënten die dun zijn hun eigen lichaam waarnemen als veel dikker dan het in werkelijkheid is. Dr. Keizer is als neuropsycholoog vooral geïnteresseerd in deze lichaamsbeeldstoornis. Het blijkt namelijk dat de ex-patiënten na een behandeling van anorexia - dan reeds beter verklaard - vaak nog wel een verkeerd lichaamsbeeld hebben.

Om het lichaamsbeeld van anorexiapatiënten te onderzoeken, liet Anouk Keizer mensen door poortjes van verschillende afmetingen lopen. Ze heeft gevraagd aan zowel gezonde mensen als mensen met anorexia om door de poortjes te lopen. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen met anorexia bij veel bredere poortjes al een kwartslag draaien dan gezonde mensen. Mensen met anorexia draaien een kwartslag omdat ze bij veel bredere poortjes al denken dat ze met hun schouders tegen het poortje aan botsen. Dit onderzoek laat een vertekend lichaamsbeeld zien bij mensen met anorexia.

Therapie

Met de uitkomst van dit onderzoek heeft Keizer met een psychomotorisch therapeut een nieuwe therapie ontwikkeld die kan worden gebruikt als aanvulling bij de bestaande therapieën. Anorexiapatiënten zien zichzelf niet alleen als dik maar ze voelen zich ook dik. Bij deze nieuwe aanvullende therapie wordt niet alleen gepraat met anorexiapatiënten, maar gaan ze hun lichaam ook echt voelen.

Met deze therapie hoopt Keijzer dat anorexiapatiënten niet alleen met gezond gewicht, maar ook met een tevreden gevoel over hun eigen lichaam uit de behandeling komen.

(Bron foto: Shutterstock)

Links

(1)