Nieuws

Zoektocht naar winstgevende hennepproducten

Vakblad Agro&Chemie bracht kort na elkaar twee artikelen over Nederlandse bedrijven die op zoek zijn naar winstgevende toepassingen voor hennepingrediënten. Denk aan hennepbeton, -sap en textiel.

Hennepbeton en –sap worden geleverd door een man die voorheen uitsluitend gangbare producten zoals suikerbieten, aardappelen en graan teelde en door Agro & Chemie de 'henneppionier' wordt genoemd. Zie het artikel Concurreren op kostprijs met daarin een interview met deze pionier: Albert Dun.

Van oogst tot eindbewerking

Naast pionier kan van Dun gezegd worden dat hij zijn eigen keten in handen heeft: hij heeft zowel de oogst, de verwerking, de eindbewerking en de verkoop in handen. In het artikel is te lezen waarom hij koos voor hennep, hoeveel hij verbouwt, hoe hij machines aanpaste en ontwikkelde voor oogst en verwerking, et cetera. Hoe de oogst van vezelhennep in zijn werk gaat, komt aan bod in het artikel Hennep oogsten met Wim Vos (vakblad Akker). Vos is in dienst van Duns bedrijf: Dun Agro.

Beton en sap

Agro & Chemie gaat verder in op het eindproduct en de eindbewerking. Zo wordt de hennep allereerst gescheiden in vezels, houtachtige biomassa en stof. 'Het hout en het tot pallets geperste stof verkoopt Dunagro als strooisel voor paarden- en kippenstallen. De hennepvezels worden vooral gebruikt in isolatiematerialen. Ook zitten de hennepvezels in de binnenbekleding van auto’s, als vervanger van synthetische materialen.'

Relatief nieuwe producten zijn het genoemde beton: licht, 'isoleert beter en het ademt' en CO2-neutraal. Als materiaal op zich is het zelfs CO2-negatief, 'omdat het materiaal gedurende 40 jaar nog CO2 op blijft nemen'. Het hennepsap bevat Cannabidiol, een niet psychoactieve cannabinoïde, en wordt verkocht als 'energy boost'.

Van katoen

In het Agro & Chemie-artikel Hennepvezels voor gerecycleerd katoen aandacht voor een bedrijf dat lange hennepvezels levert. Het bedrijf, Stexfibers, heeft het plan om deze vezels (met projectpartner Texperium) te mengen met de korte vezels van gerecycleerd katoen. Het vakblad meldt dat jaarlijks wereldwijd voor een slordige 25 miljoen ton aan katoen wordt geproduceerd. 'Bedrijven gebruiken daarbij in toenemende mate gerecycleerd katoen.' Het bedrijf produceert nu op haar 'demoplant' zo’n 10 kilo vezels per uur, die reeds worden gebruikt door Turkse spinnerijen om textiel van te maken.

In het artikel komt verder aan bod hoe gewerkt wordt aan het proces, bijvoorbeeld door verschillende rassen te testen, en waarom graan een geduchte 'tegenstrever' is voor vezelhennep.


(Bron foto: Blonder1984 (eigen werk) [GFDL of CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons)