Bron: CAPL

Nieuws

Zuiniger oogsten

Gepubliceerd op
23 oktober 2014

Jaarlijks gaat een derde van de totale voedselproductie verloren. In het westen ontstaan veel verliezen bij consument en handel, in ontwikkelingslanden bij oogst en verwerking. Daar is wat aan te doen.

In Europa en Noord-Amerika gaat jaarlijks per persoon 280 tot 300 kilo voedsel verloren. Dat is ongeveer een derde van de voedselproductie. Veel van die verliezen ontstaan tijdens de handel of bij consumenten. In ontwikkelingslanden gaat eenzelfde percentage verloren, tijdens de oogst of de verwerking. Wereldwijd gaat zo jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verloren met een waarde van 4,4 miljard euro. Dat is veel. Zeker als je bedenkt dat in 2050 7 procent meer voedsel nodig om de wereldbevolking van dan ruim 10 miljard mensen te voeden. Soms kun je met eenvoudige oplossingen verliezen tegengaan, zo is te lezen in een artikel in Wageningen World, bijvoorbeeld in de mangoteelt in Kenia.

In die teelt is het opvangen van seizoenspieken een probleem. De mango's zijn allemaal op hetzelfde moment rijp. Een gebrekkige infrastructuur bemoeilijkt de afzet waardoor veel van de oogst verloren. Door mango's te persen tot sap, te conserveren of te drogen zou je veel verliezen kunnen voorkomen. Net als bij de mangoteelt gaat het vaker mis bij de oogst en verwerking van versproducten in ontwikkelingslanden. Bij de teelt van tomaten in Ghana gaat bijvoorbeeld 50 tot 80 procent van de oogst verloren doordat boeren een verkeerd ras telen. De tomaten zijn te waterrijk en niet geschikt voor tomatenpuree.

Met de oprichting van een virtueel network of excellence Agrologistiek - waarin naast Wageningse wetenschappers ook ngo's, bedrijven en de ministeries van EZ en BZ participeren - willen Wageningse wetenschappers oplossingen bieden om naoogstverliezen te verminderen. Het moet een vraagbaak zijn om kennis te delen, een plek waar je met ideeën kunt komen.

Damn Food Waste

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag om voedselverspilling tegen te gaan. Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo'n € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo'n 50 kilo. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo'n € 2,5 miljard aan voedsel. Daarom is er deze week tot 26 oktober, tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven een Damn Food Waste POP-UP Restaurant. Meer informatie over voedselverspilling vind je in het dossier Beperken van voedselverspilling.


(Bron foto: CAPL)