Blogpost

Champagne

Gepubliceerd op
23 april 2015

Champagne spreekt tot de verbeelding, de feestwijn bij uitstek. Geliefd bij iedereen en voor iedere gelegenheid. Wij, IJsbrand en ik, heffen het glas voor de finalisten van Van Hollandse Bodem.

Tegelijk ook wel stiekem voor ons zelf. Want we zijn blij van de jury verlost te zijn en trots op het feit dat we de halve finale gehaald hebben en we een deel van onze kennis hebben kunnen delen via deze televisieserie. Het tuinieren had beslist meer aanwezig mogen zijn in het programma. Deze weblog naar aanleiding van onze deelname is daar dan weer een mooie gelegenheid voor. Daarnaast waren we op de Lentedag in Nieuwveen en op de Duurzaamheidsmarkt in Dronten present om voorlichting te geven over moestuinieren.

Champagneblad, kent u dat? Het wordt ook wel ABC-kruid genoemd. De plant komt van oorsprong uit Brazilië en is een eenjarige kruidachtige. In de eerdere aflevering over de tomaten kregen we een bloemhoofdje bij het koken als verplicht ingrediënt om te gebruiken. Geen van de deelnemers kende het kruid. In restaurants is het de mode om de bloemhoofdjes te gebruiken. Vanwege het effect dat, een klein stukje verwerkt in een amuse of voorgerecht, het doet vermoeden dat champagne is toegevoegd. Het gerecht prikkelt dan op de tong.

De hele plant - wortels, bladeren en de bloemhoofdjes - heeft een medicinale werking en wordt al van oudsher, rauw of gekookt,  gebruikt tegen allerlei kwaaltjes. Schimmeldodend, ontstekingsremmend en plaatselijk pijnstillend.

Een backstage nieuwtje: Toen het kok-jurylid op verzoek van de koppels, omdat niemand het kende, uitlegde wat voor kruid het was vertelde hij dat je er puur erg voorzichtig mee moest zijn en er maar een héél klein stukje van in moest nemen vanwege dat verdovende effect. Een van de cameramannen nam ondertussen een heel bloemhoofd en kauwde daar wat op, al luisterend naar de uitleg. Te laat, eerst waren zijn tong en de binnenkant van zijn lippen verdoofd en voelde heel opgezwollen aan. Toen kreeg hij overdreven slijmvorming in zijn mond en vervolgens heeft hij een uur of drie alleen maar buiten de kooktent lopen kokhalzen.

De uitleg aanhorende en het effect ziende hebben ik ter plekke besloten het kruid niet te gebruiken. Dit vanwege het feit dat mijn partner IJsbrand epilepsie-onderdrukkende medicijnen slikt en ik het risico niet wilde nemen dat het ABC-kruid een slechte invloed zou hebben op zijn medicijnen. Ik heb de regisseur en de jury dit uitgelegd tijdens het koken en het gaf geen probleem, niet dat dat me veel uit zou maken overigens.

Champagneblad of ABC-kruid is ook in Nederland te telen, via internet kunt u de zaden bestellen. Het is altijd leuk eens iets nieuws te proberen in uw moestuin. Ga de uitdaging eens aan een nieuw gewas te telen en te eten.

Wij hadden vorig jaar boerentenen naast de vertrouwde pronkbonen. Mooi ruige plant met groot blad, maar maar weinig boontjes in de peulen. Die drie of vier bonen zijn wel heel groot. En lekker wanneer je ze, half gedroogd, in een pittig gekruid tomatenprutje even opkookt en dan in die saus af laat koelen en als hapje tussendoor wegsnoept.

Of een bekend gewas eens op een heel andere manier telen, is ook een uitdaging. Bleekselderij hebben we vorig jaar in een bleekpot geprobeerd te telen. Lukte goed tot de mieren het vonden, de macht over de pot overnamen en er hun broedkamer van maakten. Ook leuk om te zien, al die eieren en larven  …  maar exit gebleekte bleekselderij. Geleerd dat zo’n bleekpot goed te gebruiken is in het najaar als zon niet meer hoog staat, want anders wordt het te warm binnenin.

Vanavond is de laatste uitzending. De koppels die eerder van de tuin gestuurd zijn, zullen allemaal weer aanwezig zijn. Met een glas champagne in de hand (IJsbrand voor de sier) zullen we ze ontvangen wanneer ze de kooktent uitkomen om het driegangenmenu van pompoen uit te serveren aan de jury. De jury zit onder de oude eik bij de moestuintjes aan mooi gedekte tafels om het laatste oordeel te vellen.

Half tien weet heel Nederland het ook: wie krijgt de titel ‘beste moestuinder van Nederland’?