Blogpost

Definitief opgeruimd

Gepubliceerd op
30 april 2015

Zo vanaf november ligt het werk in een volkstuin voor een groot deel stil, de gewassen zijn uiteindelijk leeg geoogst en de gewasresten afgeknipt en op de komposthoop gedaan of weggehaald van de tuin. Net als bindmateriaal en te oud geworden bonenstokken, touw e.d.

In de tuintjes Van Hollandse Bodem ging dat anders. Je hoefde niets op te ruimen en niet het seizoen bepaalde het eind van je tuinseizoen maar de dag dat je door de jury weggestuurd werd uit het programma.

Voor het eerste koppel was dat al half augustus, Voor de finalisten eind september. De avond na die opname mocht je alles wat je aan producten uit jouw tuin mee wilde nemen oogsten, je eigen gereedschap verzamelen en dan af naar huis met een zwaarbeladen auto.

De weken daarna werd de oogst van die tuinen gebruikt voor decoratie van de jurytafel en in de historische keuken van kasteel Amerongen. Daar lag gewoonlijk kunstgroente en -fruit op de keukentafel. Maar nu werden echte seizoensgroenten neergelegd. Het leek nu alsof het keukenpersoneel van de adellijke bewoners zo weer aan de slag kon. De koppels die nog in de wedstrijd waren mochten de groenten niet gebruiken om mee te koken.

De finaledag waren alle koppels weer present en konden we wel weer uit onze eigen tuintjes oogsten wat we wilden. Maar ook deelden we weer samen wat er te oogsten was. De grootbloemige dahlia’s van IJsbrand werden tijdens het tuinieren erg bewonderd en hij gaf de knollen daarom met plezier weg. Leuk voor de anderen om die teelt nu dit jaar uit te proberen. Wij kregen weer zaden van voor ons nieuwe gewassen. Maar we hoefden de tuintjes niet schoon te maken en konden zo weglopen.

Thuis zorg je dat alle gewasresten opgeruimd zijn voor de winter begint. Je wilt de tuin zo schoon mogelijk hebben en gespit zodat de kluiten kapot kunnen vriezen en de bovenlaag van je grond weer mooie rul wordt voor het nieuwe groeiseizoen.

Een leuk klusje voor een koude maar zonnige winterdag is het poetsen van het glas van het kasje, want dan sta je lekker warm in de zon te werken terwijl het buiten koud is en het glas droogt dan goed op zodat de groene aanslag van algen hopelijk wegblijft. Op zo’n dag is het ook fijn om het fruit te snoeien; meer licht in de fruitbomen knippen zodat het fruit mooi doorkleurt en zoet wordt de komende zomer..

In het vroege voorjaar begin je al over het tegelpad (want je wil liever niet over de grond lopen, bang voor structuurbederf) door je tuin te lopen en te bedenken wat je dit jaar waar zal zetten. Ieder onkruidje dat na een beetje zon zijn kopje boven de grond durft te steken, snijden we direct weg. De laatste prei komt van de tuin en de winterbloemkool blijft heel langzaam groeien.

Wij hebben deze hele winter door anemoontjes kunnen knippen van een klein randje langs het pad waarvan tot nu toe een megaoogst komt. En vandaag eten we de eerst winterbloemkool, een uitzonderlijk grote en mooie. We zouden hem zo kunnen veilen, maar eten hem vanavond met onze gasten.

Vanavond is er geen uitzending meer. Dit jaar zijn er ook geen opnamen voor een tweede seizoen. De tuintjes in Amerongen liggen er wel klaar voor en er waren kandidaten gezocht of die hadden zich zelf aangegeven. Niet vanwege de kijkcijfers, die ware voldoende hoog. De EO (de zendgemachtigde) en Tuvalu (de productiemaatschappij) wilden wél door, maar de NPO niet. De publieke zenders moeten zich volgens het meest recente rapport van de NPO meer gaan richten op amusement voor de doelgroep jonge kijkers. De NPO heeft Van Hollandse Bodem opgeruimd, definitief.