Nieuws

Detectiehonden in de tuinbouw

Gepubliceerd op
13 mei 2015

Het IDC Bollen & Vaste planten laat onderzoeken of de inzet van speurhonden kan helpen bij het laten detecteren van ziekten of plagen in vaste planten en de bollensector.

De medische wetenschap onderzoekt de mogelijkheid om detectiehonden in te zetten bij de opsporing van kanker. Op Schiphol worden detectiehonden ingezet om drugs, geld en tabak te vinden. Vanuit het Innovatie- en Demonstratie Centrum (IDC) Bollen & Vaste planten is daarom het idee ontstaan om te onderzoeken of detectiehonden ook mogelijkheden voor de tuinbouwsector bieden. Naast de visuele keuringen van de keurmeesters van de Naktuinbouw kunnen wellicht in de toekomst getrainde detectiehonden de keurmeesters ondersteunen in het vinden van ziekten en plagen.

Studentenonderzoek

Twee studenten, afkomstig van de Hogeschool Inholland, hebben dit onderzoek enthousiast opgepakt. Haye van Leeuwen richt zich op de inzetbaarheid van de detectiehond voor de Naktuinbouw en de economische rendabiliteit. Samantha Dooijenburgh kijkt naar de randvoorwaarden voor de detectiehonden en hondenbegeleiders. Ook wordt een trainingsprotocol ontwikkeld. Daarnaast doen de studenten onderzoek naar de omstandigheden van een perceel, koelcel of opslag om te kijken of dit de nauwkeurigheid van een het speurwerk van dehond kan beïnvloeden. Verwacht wordt dat eind augustus duidelijk is of detectiehonden bij keuringen ingezet kunnen worden.


- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Contact

Mw. Barry Looman, Projectleider IDC Bollen & Vaste Planten


(Bron foto: IDC)