Zoeken in de zoekbox leermateriaal

Met de zoekbox leermateriaal zoek je naar bronnen die geschikt zijn voor leermateriaal.

Om het vinden van de juiste informatie binnen Groen Kennisnet voor jou te vereenvoudigen, hebben wij een voorselectie gemaakt van alle bronnen. We hebben voor deze zoekbox alleen bronnen geselecteerd die geschikt zijn als leermateriaal.

Scope

De zoekbox Leermateriaal bevat een grote verzameling educatief gemetadateerde leermaterialen voor het groen onderwijs.

Via de zoekbox Leermateriaal zijn leermaterialen uit verschillende bestanden doorzoekbaar. De materialen uit die bestanden zijn in één grote bak samengebracht (een zgn. repository), waardoor de gebruiker in één zoekactie in al die leermaterialen zoekt. 

Op dit moment worden via de zoekbox leermateriaal o.a. de volgende collecties toegankelijk gemaakt: Artik+, Groen Kennisnet Content, Wikiwijs, GroenGelinkt, Teleblik en Passie voor Horeca. 

Gebruik van asterix (*)

Je kunt alle bronnen opvragen door het intypen van de asterix (*).

Het * kan je ook gebruiken bij trefwoorden: zoeken op plantenziekte* levert alle bronnen op waarin een woord voorkomt dat begint met plantenziekte (plantenziekten, plantenziektekunde, plantenziektenbestrijding, enz.).

Zoektermen combineren

Er zijn 4 mogelijkheden om zoektermen in het zoekscherm te combineren:

Woorden tussen aanhalingstekens zetten.
Bijvoorbeeld "witte kool" of "groen in en om de stad". 
Op deze manier vind je alleen bronnen waarin deze woorden ook zo achter elkaar voorkomen. Dit is handig als je een exacte titel zoekt (exacte woordcombinatie). Zoeken op "witte kool" levert alle bronnen op over witte kool. Bronnen waar het woord witte en het woord kool niet achter elkaar staan, komen niet in het zoekresultaat.

AND of een spatie tussen twee woorden zetten.
Bijvoorbeeld 'varkens AND voeding', of 'varkens voeding'. 
In beide gevallen betekent dit, dat beide woorden in de informatiebron moeten voorkomen. 
Let op: als er méér woorden worden ingetypt, dan werkt dit anders. Bij drie of meer woorden worden eerst de bronnen weergegeven waar alle opgegeven termen voorkomen. Daarna komen de 'minder relevante resultaten', combinaties van enkele van de opgegeven termen.

OR tussen de woorden.
Bivoorbeeld 'appels OR peren'. 
Gebruik OR als je bronnen zoekt die bijv. over appels óf over peren gaan.

NOT tussen de woorden.
Bijvoorbeeld 'rundvee NOT schapen'. 
Gebruik NOT voor het uitsluiten van bronnen in het zoekresultaat.

  Meer informatie over zoeken met AND, OR en NOT (booleaans zoeken) en het gebruik van haakjes.

  Filteren en sorteren

  Het zoekresultaat kun je daarna verder verfijnen door te filteren en sorteren. Filteren kan op bijvoorbeeld jaar, domein of taal. Elke zoekbox heeft zijn eigen filters. Deze worden links naast de lijst met resultaten weergegeven. Let bij het filteren en sorteren op de volgende punten:

  Meer filterkeuzes
  Er zijn een beperkt aantal keuzes per filter zichtbaar. Meer filterkeuzes kun je zichtbaar maken door op meer te klikken. Er verschijnt een lijst met de eerste 20 meest voorkomende trefwoorden, die je kunt aanklikken. De lijst past zich aan bij verfijning van de zoekvraag door filtering en bij een nieuwe zoekvraag.

  Ongedaan maken filterkeuze
  De geselecteerde filters worden boven het zoekresultaat getoond. Door hierop te klikken, maak je de filtering ongedaan.

  Combineren van filters 
  De filters worden gecombineerd in een 'AND' relatie.

  Sorteren
  Er wordt automatisch geselecteerd op relevantie. Rechts is dit aan te passen. Het is mogelijk om te sorteren op datum of titel.

  Kennis delen met Groen Kennisnet

  De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek. Meer informatie over kennis delen

  4 september 2019