spuit tractor, foto Pixabay.com

Nieuws

Tool voor spuitdoppenkeuze

Gepubliceerd op
20 mei 2015

Door drift van bestrijdingsmiddelen te minimaliseren, bescherm je je gewas optimaal en voorkom je emissie van bestrijdingsmiddelen. Zo hou je je omgeving schoon. De keuze van een juiste spuitdop is belangrijk. Een nieuwe tool kan daarbij helpen.

Met de tool spuitdoppenkeuze.nl kunnen telers en loonwerkers snel en eenvoudig de juiste spuitdop kiezen. De keuze voor de juiste spuitdop bij gewasbescherming is erg belangrijk voor een goed spuitresultaat en om drift te beperken. De optimale dopkeuze hangt af van de rijsnelheid, waterhoeveelheid, boomhoogte, spuittechniek en gewenste driftreductie. En er zijn heel veel spuitdoppen om uit te kiezen.

CLM maakt deze lastige keuze makkelijk met de tool: je vult gegevens in, vervolgens krijg je advies over de meeste geschikte spuitdoppen die je kunt gebruiken. Op de site kun je ook aanvullende informatie over je eigen spuitdoppen opzoeken. De tool geeft direct informatie of je die specifieke dop kunt gebruiken bij de gegeven omstandigheden.

Spuitdoppen

Spuidtoppen zijn er letterlijk in alle kleuren en maten. De driftreductieklasse van deze doppen kan veranderen als een teler andere rijsnelheid, waterhoeveelheid of boomhoogte aanhoudt dan de omstandigheden waarbij de spuitdop getest is. Welke doppen verminderen de drift naar het oppervlaktewater met 75% als een teler 10 km/uur wil rijden? En hoe zit dat als je met luchtondersteuning of Wingssprayer spuit?


In opdracht van RIWA Maas, Fedecom, Provincie Noord-Brabant en Agentschap NL heeft CLM Onderzoek en Advies spuitdoppenkeuze.nl ontwikkeld. De tool op www.spuitdoppenkeuze.nl is sinds 18 mei 2015 gratis te gebruiken en kan op elk apparaat geraadpleegd worden. In een informatief filmpje wordt het effect van verschillende factoren op drift uitgelegd.


- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

(Bron foto: Pixabay.com)