Hop, bron Hogeschool Inholland

Nieuws

Bierbrouwers, telers en onderwijs op zoek naar Hollandse Hop

Gepubliceerd op
10 april 2018

Terwijl de vraag naar hop om speciaal bier te brouwen stijgt, is er sprake van een tekort aan hop. Nederlandse telers en speciaal bierbrouwers hebben de handen ineengeslagen om dit probleem in Nederland aan te pakken, en krijgen in dit ‘Hollandse Hop project’ hulp van Hogeschool Inholland.

Het project heeft een looptijd heeft van twee jaar. Naast bierbrouwers en plantentelers zijn ook brancheorganisaties betrokken en onderzoekers van Hogeschool Leiden, Naturalis, Wageningen University & Research en de Universiteit van Amsterdam.

Nieuwe hopsoort voor lokaal speciaal bier

“We gaan onderzoeken of we een hopsoort kunnen ontwikkelen die in Nederland geteeld kan worden en gebruikt kan worden voor de productie van lokaal speciaalbier”, legt projectleider Kreike uit. “In ons onderzoek gaan we de teelt van de hopplanten optimaliseren, de smaakstoffen met chemische analyses aantonen en de genen die betrokken zijn bij de smaak karakteriseren, met behulp van DNA-onderzoek. We werken in dit onderzoek onder andere samen met dr. Barbara Gravendeel, lector Biodiversiteit van Hogeschool Leiden en Naturalis.”

Bijzonder verder is dat voor het project hop uit het herbarium van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden gebruikt kan worden voor het DNA-onderzoek. Verder wordt voor DNA-analyses ook ‘wilde hop’ in Nederland verzameld. Kreike: “Met deze gegevens kunnen we vervolgens de verschillende hopplanten vergelijken met bestaande hoprassen en daarmee een historische smaak identificeren. Uiteindelijke willen we met al deze informatie over optimale teelt, specifieke smaken en belangrijke genen een voorzet geven voor de ontwikkeling van een Hollandse Hop met een authentieke smaak.”

(Bron Hogeschool Inholland)