Verspillingsfabriek, foto verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek

In Veghel staat een bijzondere fabriek. Hier wordt namelijk het lekkerste eten gemaakt met reststromen uit de voedingsindustrie. Normaal worden deze reststromen weg gegooid of bestemd als diervoeder, maar dat is eigenlijk zonde. Want meestal is er niks mis mee.
De Verspillingsfabriek beschikt over de kennis en expertise op het gebied van voedselverspilling en heeft deze op één plek verzameld. Om zo als inspiratie te dienen om wereldwijd voedselverspilling tegen te gaan. Hierbij wordt samengewerkt met diverse partners, waaronder Wageningen UR en HAS Hogeschool.

Een van de doelstellingen is om binnen twee jaar kostendekkend te produceren. Het is ook een sociaal project: een aanzienlijke groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaat weer aan de slag in de fabriek.


De Verspillingsfabriek gebruikt als basis geredde grondstoffen. Afhankelijk van de soort grondstof wordt het gesneden, gewassen en gewogen. Daarna kan er gekookt worden in de productiekeuken volgens speciale vastgestelde recepturen zonder toegevoegde conserveermiddelen.

Schoonheidsfoutje


Reststromen ontstaan omdat de producten niet voldoen aan de opgelegde schoonheidsidealen. Denk aan te kleine aardappelen of paprika's met kleurverloop. Maar ook kopjes en kontjes van tomaten of broccolistronken die overblijven bij versnijders.

Gezond en lekker


Deze 'resten' worden normaal gesproken als afval bestempeld en afgevoerd naar de diervoeding of de biovergisting. De Verspillingsfabriek is de plek voor leveranciers en producenten waar ze terecht kunnen voor het verwerken van deze stromen. Zij maken er weer nieuwe smakelijke producten van, met name soepen, sauzen en spreads. De recepturen zijn door chefkoks ontwikkeld zonder conserveermiddelen en kunstmatige toevoegingen.

Bron artikel: Verspillingsfabriek