gnoe, foto  Anna Sulencka via Pixabay

Dieren tellen met data

Devis Tuia en Benjamin Kellenberger bedachten een goedkope en accurate manier om om een dierentelling in een Afrikaans nationaal park van honderden vierkante kilometer uit te voeren waarbij met hulp van dronebeelden en een computerprogramma.

Bron artikel: Wageningen Resource

Hoe voer je een dierentelling uit in een Afrikaans nationaal park van honderden vierkante kilometer? ‘Vroeger vloog je met een team in een helikopter over het park en ging je met z’n allen tellen’, zegt Lukasz Grus, onderwijscoördinator data science bij WUR. ‘Voordeel: gaaf om te doen. Nadeel: duur en niet heel accuraat.

Devis Tuia en Benjamin Kellenberger van Geo-information Science and Remote Sensing hebben een manier bedacht die accurater en goedkoper is. Een drone vliegt over het land en schiet ruim honderdvijftig luchtfoto’s per vierkante kilometer. Vervolgens gebruikten ze een vorm van kunstmatige intelligentie die bekendstaat als deep learning. Simpel gezegd leerden ze een computerprogramma om dieren te leren herkennen op luchtfoto’s.’


Het computerprogramma kreeg daarbij hulp van de mens. Honderden vrijwilligers identificeerden eerst dieren op de luchtfoto’s. Die foto’s ‘voerden’ de wetenschappers vervolgens aan het programma om het te laten zien welke pixels dieren zijn en welke bijvoorbeeld rotsblokken of struiken. Het programma analyseerde die input en ging vervolgens zelf dieren identificeren. De output werd daarna weer gecontroleerd door mensen.

Als het programma een struikje voor een dier had aangezien, kreeg het één strafpunt. Als het programma dieren had gemist op een foto, kreeg het tachtig strafpunten. Zo leerde het algoritme om dieren en struiken van elkaar te onderscheiden, maar vooral om geen dieren te missen. ‘Nu zegt het programma bijvoorbeeld: deze pixels zijn 90 procent zeker een gnoe of die pixels daar zijn 80 procent zeker een antilope’, zegt Grus. Met behulp van het programma kan één mens nu in een week tijd alle dieren in het park tellen.(Bron foto: Anna Sulencka via Pixabay)