waterlinzen

Nieuws

Eten we straks eendenkroos?

Gepubliceerd op
4 april 2018

“We hebben twaalf vrijwilligers vriesdroge waterlinzen, opgewarmd in bouillon, te eten gegeven. Ze vonden de smaak vrij neutraal en moesten flink kauwen”, vertelt Jurriaan Mes, expertiseleider bij de WUR. Het experiment is onderdeel van een groot teeltproject: Waterlinzen. Onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt eendenkroos (Lemna) – moeten dé eiwitbron van de toekomst worden.

De wereldwijde vraag naar eiwitten explodeert door de stijgende bevolkingsgroei. De FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, schat de behoefte voor 2020 in op 210 miljoen ton, waar dat in de jaren zestig nog maar ruim 50 miljoen ton was.

Dierlijke eiwitten kunnen op termijn de vraag niet meer aan, plantaardige alternatieven voor soja zijn er nauwelijks. Deze ontwikkeling, gekoppeld aan de toenemende concurrentie en daaruit voortvloeiende economische problemen in de Nederlandse glastuinbouw, ligt aan de basis van het project ‘Waterlinzen: dé eiwitbron van morgen’.

De pilot vormde een solide basis voor de verdere ontwikkeling van een grootschalig teeltproces, waarbij als achtereenvolgende ontwikkelstappen zijn geformuleerd: een controleerbaar teeltproces, raffinageprocessen en foodproducten op basis van waterlinzen.

(Bron LTO Noord)