futureproef

FutureProef: een kijkje in de keuken van de levensmiddelenindustrie

Jongeren hebben vaak helemaal geen beeld bij het werken in de levensmiddelenindustrie. Daarom kiezen zij niet vaak een opleiding of werkgever in die richting. Dat moet veranderen, want het vasthouden van de internationale toppositie van de Nederlandse levensmiddelenindustrie vraagt om voldoende technisch geschoold personeel, zoals operators en monteurs. Bedrijven en onderwijs hebben daarom de handen ineen geslagen in het project FutureProef.

Bij levensmiddelenproductie is borging van hygiëne en voedselveiligheid essentieel. Om die reden is het niet mogelijk om zomaar bij een levensmiddelenfabriek binnen te gaan. Dat is best jammer, want er zijn veel interessante dingen te zien in zo’n fabriek. Met FutureProef wordt scholieren daarom eens per jaar de unieke kans geboden een kijkje in de keuken bij de levensmiddelenindustrie te nemen.

Week van de Levensmiddelenindustrie

Tijdens deze ‘Week van de Levensmiddelenindustrie’ (in november) brengen scholieren een bezoek aan deelnemende bedrijven. Meestal voor een rondleiding, maar er worden ook andere activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld smaakworkshops. De activiteiten worden landelijk en regionaal onder de aandacht gebracht, onder meer met filmpjes door vloggers. Er is ook een eigen website waar jongeren informatie over werkgevers en opleidingen kunnen vinden.

Onderwijs

FutureProef is een initiatief van de FNLI, de Federatie voor de Nederlandse Levensmiddelen Industrie. Futureproef richt zich op jongeren (focus op VMBO/HAVO-scholieren met een technisch profiel), hun leerkrachten en ouders. Deelnemende scholen zijn AOC’s, ROC’s, een aantal HBO-instellingen en Wageningen UR. Bedrijven geven ook gastlessen op de deelnemende scholen.