Westerkwartier, Bron Flickr, foto Sjaak Kempe

Nieuws

Gebiedscoöperatie Westerkwartier verbindt

Gepubliceerd op
10 december 2018

De gebiedscoöperatie Westerkwartier verbindt bedrijfsleven, en maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen zoals de Hansze Hogeschoole en AOC Terra. De European Association of Development Agencies (EURADA) kost de gebiedscoöpratie als een van de twee beste innovaties in Europa.

In het Westerkwartier zijn in totaal 5642 bedrijven actief in de productie van voedsel, maar samen zouden ze de stad Groningen nog geen dag kunnen voeden, zegt lector Willem Foorthuis van de Hanzehogeschool in Groningen. "En de stad Groningen is misschien wel de meest intellegente stad van Europa," zo vervolgt hij in een artikel op Science Guide. De stad kent 30.000 wo’ers, 30.000 hbo’ers en 40.000 mbo’ers in Groningen. "Maar we doen er niks mee".

Gebiedscoöperatie

Met de Gebiedscoöperatie Westerkwartier, waar zijn lectoraat deel van uit maakt, wil hij dat de deelnemende bedrijven hun voedselproductie op elkaar gaan afstemmen. Hij wil dat de bedrijven de regio kunnen bedienen. In de gebiedscoöperatie werken 800 ondernemers, Hanze hogeschool, AOC Terra en een aantal sociale instellingenen organisaties als Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer samen.

Eind november was de Gebiedscoöperatie Westerkwartier te gast in Brussel, omdat het door de European Association of Development Agencies (EURADA) was gekozen als één van de twee beste innovaties in Europa.

(Bron Flickr, foto Sjaak Kempe)