Rien van Tilburg

Nieuws

Goed groen onderwijs strategisch ondernemersbelang

Gepubliceerd op
9 april 2019

LTO sprak voor Nieuwe Oogst met Rien van Tilburg over de toekomst van het groene onderwijs en de AOC’s. LTO Nederland stuurt in een eigen onderwijsvisie aan op een gedeeltelijke herschikking, ofwel verdere concentratie van het onderwijsaanbod. De onderwijsinspectie pleit voor meer samenwerking met andere onderwijsinstellingen en voor het inzetten op slimme combinaties en innovatie. Welke koers de AOC's kiezen, wordt de komende tijd bepaald.

LTO Nederland pleit voor verdere concentratie van de donkergroene -puur agrarische- opleidingen.

Rien van Tilburg heeft niets tegen op fusies, zolang ze maar logisch zijn en in het belang van het onderwijs. Clustering van opleidingen, bijvoorbeeld de basisopleidingen teelt of veehouderij is ook een mogelijkheid. Verdere opschaling biedt geen meerwaarde: “De meeste mbo'ers zijn niet bereid heel ver te reizen. Ons bestaansrecht is juist de mix van opleidingen die we kunnen aanbieden”, aldus Van Tilburg.

Goed groen onderwijs strategisch ondernemersbelang

Portefeuillehouder innovatie & onderwijs bij LTO Nederland Cees Ruhé is ervan overtuigd dat het essentieel is te blijven investeren in goed groen onderwijs. “Goed groen onderwijs is voor de land- en tuinbouw van strategisch belang. Ik hoor dit ook bij ondernemers om mij heen. Daarom willen we de verbinding tussen het onderwijs en het bedrijfsleven verbeteren. Dat hadden we de afgelopen vijftien jaar een beetje verzaakt.”

(Bron: Nieuwe Oogst)