groene hotspot, foto Wellant

Nieuws

Groene Hotspot Houten verbindt groene partijen

Gepubliceerd op
5 november 2018

Donderdag 25 oktober werd op Wellantcollege mbo Houten de officiële aftrap gegeven voor de ‘Groene Hotspot Houten’: een uniek platform waar onderwijs, bedrijfsleven en overheid elkaar kunnen ontmoeten en waar men kennis kan delen over groene thema’s.

De Groene Hotspot moet een actieve community worden, zowel fysiek als online, met als doel om groen onderwijs nog beter op de kaart te zetten.

Onderwijs en bedrijfsleven verbinden

Initiatiefnemers Branchevereniging VHG en Wellantcollege mbo Houten willen met de Groene Hotspot een betere koppeling creëren tussen onderwijs en bedrijfsleven. VHG-directeur Egbert Roozen benadrukt het belang van een goede samenwerking: “De waardering voor groen is enorm veranderd. Men ziet nu het belang van groen bij de grote maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan, zoals klimaatverandering.”

Nieuwe groene community

Omdat voor studenten en oud-studenten aan de hoveniersopleidingen een belangrijke rol is weggelegd in deze nieuwe groene community, werd de lancering van de Groene Hotspot Houten gekoppeld aan de allereerste alumni-bijeenkomst van Wellantcollege Houten. Annemarie Moons, bestuursvoorzitter van Wellantcollege: “We willen graag dat leerlingen een ‘Wellantgevoel’ ontwikkelen. Dat ze met trots kunnen zeggen ‘Ik ben van Wellant’. Als oud-studenten dit meenemen naar het bedrijfsleven, zorgt dit voor een sterkere verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven.” De Groene Hotspot is daarom niet alleen een kenniscentrum, maar ook een plek waar vraag en aanbod rond werk, stage, opleidingen en cursussen samen komen.

Bouwstenen voor de toekomst

Wethouder Hilde de Groot van de gemeente Houten is ook erg blij met dit initiatief en wil de Groene Hotspot betrekken bij de ontwikkeling van het actieplan Biodiversiteit en Groen. “Goed onderwijs is essentieel voor kinderen om groen te leren waarderen. Wij zien dit als zorgplicht aan onze inwoners, zodat we de generaties na ons ook een plek kunnen bieden. Leerlingen moeten zich realiseren hoe belangrijk ze zijn. Ze zijn de bouwstenen voor de toekomst.”

Initiatiefnemers

Groene Hotspot Houten is ontstaan vanuit de behoefte aan verbinding tussen reeds bestaande initiatieven om groen onderwijs te stimuleren. De initiatiefnemers van dit project zijn: GroenPact, Wellantcollege mbo Houten, VHG, sectorkamer Voedsel, Groen en Gastvrijheid, AOC Raad en de MBO Raad. De komende jaren moeten ook op andere plekken van het land dergelijke hotspots gerealiseerd worden.


(Bron foto: Wellantcollege )