bron NIeuwe oogst

Nieuws

ICT prijs voor fruitproject

Gepubliceerd op
19 juni 2018

De inzet van hightech informatietechnologie leidt tot duurzamere fruitproductie, waarbij minder gebruik van bestrijdingsmiddelen nodig is. Het project ‘Fruit 4.0’ won daarom de Computable Award. Deze prijzen worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden op ICT-vlak.

Het oordeel van de vakjury: 'Door de samenwerking tussen verschillende partijen wordt het mogelijk dat relatief kleine bedrijven in de fruitteelt gebruik gaan maken van moderne technologie zoals kunstmatige intelligentie, big-data en sensortechnologie. Daarnaast worden de kosten laag gehouden door de inzet van standaard hardware, zoals een Kinect-camera voor het scannen van bloesem.'

Innovaties

Het doel van het project Fruit 4.0 is het verhogen van kwaliteit, duurzaamheid en efficiƫntie van de Nederlandse hardfruitketen door betere teelt- en managementinformatie. Binnen het project wordt gewerkt aan praktische en betaalbare technologische innovaties voor datagedreven fruitteelt. Zoals het monitoren van bloesem en vruchtontwikkeling in de boomgaard voor gerichtere vruchtdunning en betere oogstprognoses.

Wageningen

Ook wordt binnen dit project bekeken hoe sorteerinformatie gekoppeld kan worden aan informatie over een perceel. Verbetering van datakoppeling wordt uitgewerkt in het projectonderdeel datamanagement voor bedrijf en keten. Het project is een samenwerking van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en bij de fruitteelt betrokken bedrijven, en Wageningen University & Research. Het project wordt gefinancierd door de NFO, technologiebedrijven, ketenpartijen, fruitteeltadvies en de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. De projectleiding is in handen van Wageningen University & Research.

(Bron: Nieuwe Oogst)