Nieuws

Inrichten van een korte Flevolandse voedselketen

Gepubliceerd op
4 juli 2019

Regio Utrecht wil zich samen met Vereniging Flevofood gaan inzetten om de eigen regio’s en Metropoolregio Amsterdam van lokaal voedsel te voorzien.

Jaarlijks bezoeken enthousiaste Flevofood-leden met elkaar een inspirerende Nederlandse regio. Op 26 juni jl. werden verdienmodellen bekeken op het gebied van local food en korte ketens in de regio Utrecht. Vanuit daar helpt de organisatie Local2Local regionale initiatieven met de best beschikbare landelijke kennis, ervaring en systemen. Hiermee kan iedere regio met behoud van de eigen unieke en lokale identiteit voedsel lokaal beschikbaar maken.

Net als bij Vereniging Flevofood hebben in Utrecht ook ondernemers uit de hele keten, overheden, gemeenten en onderwijsinstellingen zich verenigd. De Flevoland-leden gaan op bezoek bij verschillende locaties. Zo wordt langs gegaan bij bakker René van der Veer. Hij liet zijn bezoekers beleven hoe dit bedrijf haar producten ambachtelijk maakt, samenwerkt met even ambachtelijke boeren en landgoederen uit de regio en haar producten en catering weer lokaal afzet.

Mark Fredriks van Local2Local gaf in heldere bewoordingen mee welk model er nodig is om met lokale initiatieven een vuist te kunnen maken tegen de gevestigde Retail organisaties. De dag wordt afgesloten met een (h)eerlijke barbecue in het zonnetje. “De sleutelwoorden hier zijn samenwerken en gebruik maken van elkaars kennis en kunde,” concludeert deelnemer Walter Luitwieler van Gemeente Lelystad. “De ontwikkeling in Flevoland zou weleens een vlucht kunnen nemen omdat op veel vraagstukken, zoals de opzet van logistiek, in het Utrechtse al een beproefd antwoord lijkt te zijn gevonden,” aldus Walter. “Als Flevolandse gemeente wil Lelystad graag helpen om partijen met elkaar te verbinden die deze kansen kunnen benutten om lokaal voedsel beschikbaar te krijgen bij de lokale ondernemers én stadsbewoners. Maar uiteindelijk zijn de lokale ondernemers zelf aan zet om hun gemeenschappelijke krachten te bundelen.”

(Bron foto: Marc Woudenberg)