sorteerband, foto Shutterstock

Nieuws

Kick-off AgriFood Innovation: we moeten aan de bak

Gepubliceerd op
16 mei 2019

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Wageningen University & Research, hogeschool HAS Den Bosch en landbouworganisatie ZLTO willen Brabant de omslag laten maken naar een veel duurzamere voedselproductie. Hiertoe zijn zij het initiatief AgriFood Innovation gestart. De kick-off vond plaats op 13 mei.

(Bron: Cursor)

“De tijd van praten is voorbij, we moeten na anderhalf jaar voorbereiding nu echt aan de slag”, waarschuwde de Wageningse rector Arthur Mol. Volgens de Wageningse rector nemen de ontwikkelingen én de investeringen op dit gebied wereldwijd een enorme vlucht. “We gaan te langzaam, vooral als je kijkt naar wat er op dit moment gebeurt in China en de VS. Na anderhalf jaar praten over het opzetten van dit initiatief, moeten we nu ook echt aan de slag, inkoppen die bal.”

Samenwerking

De WUR zoekt al lang naar samenwerking met andere universiteiten en vond enige jaren terug een belangrijke partner hiervoor in de TU/e. Andere kennisinstellingen, overheidsinstanties, belangenorganisaties en bedrijven sloten zich aan bij het AgriFood Innovation initiatief.

Sector weer sexy

Beide universiteiten hebben elkaar enorm veel te bieden hebben, niet alleen op het gebied van hun onderzoek, maar ook qua onderwijs en bij de ontwikkeling van talent binnen het agritech-gebied. Ernst van den Ende, algemeen directeur van de Plant Sciences Group van de WUR, constateerde dat het samenbrengen van techniek en landbouw die laatste sector “sexy” heeft gemaakt.

Het project moet uitmonden in een veelheid aan projecten, bijvoorbeeld op het gebied van precisielandbouw, 3D-foodprinting en de toepassing van plasmatechnologie in de landbouw.

(Bron foto: Shutterstock )