Leren ondernemen en kansen zien in het groene onderwijs

Op het groene mbo heb ik veel geleerd over ondernemen, kansen zien én pakken. Je leert niet alleen een echt vak, maar staat ook met beide benen in de beroepspraktijk. Als student ga je aan de slag met vragen waar bedrijven in de praktijk tegenaanlopen.

“Mijn droom is om mensen te helpen bij het maken van een gezonde keuze. Zijn eieren nu bijvoorbeeld wel of niet gezond? Veel mensen worstelen met dit soort vragen en weten niet goed hoe je gezond kunt eten. Ik wil gewone Nederlanders meer kennis geven over goede voeding, zodat ze elke dag een onderbouwde keuze kunnen maken. Als ambassadeur van het mbo probeer ik deuren te openen bij bedrijven en politiek om dit te realiseren.

Sil de Weerd, 19 jaar MBO Voeding en voorlichting, derdejaars Clusius collega, mbo4

Gezond eten stimuleren

Ik was al jong bezig met sporten en goede voeding en koos daarom voor de studie ‘Voeding en voorlichting’ aan het Clusius college. Ik had het diploma van het groene vmbo op zak en het leren in een groene omgeving beviel me goed. De basis van de studie is levensmiddelentechnologie. Je leert hoe je op een veilige manier voedingsmiddelen kunt produceren, van een goede kwaliteit en met de juiste samenstelling. Ook leer je veel over hoe voorlichting over gezonde voeding mensen kan stimuleren gezond te gaan eten en leven.

Groente voor jongeren

Kinderen en jongeren eten bijvoorbeeld veel te weinig groente. Ik heb samen met gelijkgestemden de stichting ‘Dat lust ik wel’ opgericht om dat te veranderen. Wij willen op scholen snackgroentes gaan aanbieden zodat kinderen en jongeren de hele dag door groente kunnen eten.

Realistisch beeld

Op het groene mbo heb ik veel geleerd over ondernemen, kansen zien én pakken. Je leert niet alleen een echt vak, maar staat ook met twee benen in de beroepspraktijk. Als student ga je aan de slag met vragen waar bedrijven in de praktijk tegenaanlopen. Je krijgt hierdoor een realistisch beeld van het werk in de groene sector en bouwt tegelijkertijd al een goed netwerk op. In een team leren werken en jezelf waar maken in een bedrijf is net zo belangrijk als de theorie die je op school leert.”Sil de Weerd: mbo-ambassadeur 2017 en derdejaars student Voeding en voorlichting aan het Clusius college in Alkmaar