foto Helderse vallei

Nieuws

NME innovatieprijs voor Helderse Vallei

Gepubliceerd op
14 november 2019

De Helderse Vallei in Den Helder heeft met de inzending ‘Duurzaamheidscentrum als Dependance’ de NME innovatieprijs 2019 gewonnen die GDO: Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling sinds 2014 uitreikt. Dat centrum is een vernieuwende vorm van onderwijs waarin voor mbo-studenten Dierverzorging en paraveterinair dierenartsassistent van Clusius College, mavo-leerlingen en docenten samenwerken.

(Bron: Helderse Vallei en GDO)

De NME innovatieprijs is een initiatief van de vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) die de prijs sinds 2014 uitreikt aan vernieuwende projecten in het Natuur- en milieuwerkveld (NME). Om in aanmerking te komen die prijs moet een vernieuwend zijn en kenmerkend in het zoeken van samenwerking door het NME-centrum en de energie in de samenleving. Ook moet het project als voorbeeld kunnen dienen en elders in het land navolging kunnen krijgen.

Onderwijs

Het project ‘Duurzaamheidscentrum als Dependance’ van de Helderse Vallei voldeed aan die criteria. Het project is een vernieuwende vorm van onderwijs waarin vier eerstejaarsklassen mbo Dierverzorging en Dierenartsassistent van het Clusius College Alkmaar met docenten en mavo-leerlingen sinds schooljaar 2018-2019 gedurende acht weken elke week één dag samenwerken.

De studenten krijgen er regulier onderwijs. Daarnaast werken zij op het terrein en met de dieren. Iedere lesdag draait een groepje studenten de hele werkdag mee met de dierverzorger op de boerderij. Daardoor ervaren zij de diversiteit van het werken in een duurzaamheidscentrum ervaren en worden zij uitgedaagd om in de praktijk te leren.

Winnnaar

De jury waardeerde deze nieuwe constructie, die veel verder gaat dan een reguliere stage en aansluit bij een wens van het ministerie om het mbo-groenonderwijs als werkplaats naar buiten toe te organiseren. Het is een manier van samenwerken die elders in het land navolging kan krijgen, vindt de jury. De inzending van De Helderse Vallei werd daarom op 11 november 2019 uitgekozen als winnaar.

(Bron foto: De Helderse Vallei )