WUR in India

Nieuws

Nederlandse onderwijsinstellingen starten biomassa-project in India

Gepubliceerd op
25 mei 2018

Zestien Nederlandse onderwijsinstellingen, waaronder Wageningen University, en Indiase partijen werken samen aan innovatieve projecten voor het verwaarden van biomassa. In bijzijn van minister-president Rutte zetten zij tijdens de handelsmissie in Delhi hun handtekening onder de ambities van Biomass for All.

De eerste uitdaging is het upcyclen van landbouwafval, voornamelijk stro. Dat wordt nu verbrand, met luchtvervuiling en slechte bodemkwaliteit tot gevolg. Betrokken bedrijven en kennisinstellingen bundelen kennis en innovatie om het afval om te zetten in hoogwaardige producten.

Jaarlijks blijft er op Indiase landbouwgronden zo’n 20 miljoen ton aan stro liggen, wat in de open lucht wordt verbrand. Dat leidt tot smog, en heeft hierdoor dagelijkse negatieve effecten op de lokale bevolking, op het platteland en in de steden. Daar gaat deze groep ondernemers, kennisinstellingen NGO’s iets aan doen. Door het afval om te zetten in hoogwaardige producten en energie voor de lokale en internationale markt, ontstaat er een win-win situatie voor alle partijen.

Ondertekenaars van Biomass for All zijn: Avans Hogeschool, Biosfera, CCS Haryana Agricultural University, CRB, Ecor, IndiaConnected, MVO Nederland, NettEnergy, PaperWise, Punjab Government, Rika Biofuels, Somaiya Group - Godavari Biorefineries, Sonalika – Solis, TERI, LM Thapar School of Management, Wageningen University & Research.

(Bron: MVO Nederland)