varkensvlees, foto Thinkstock

Nieuws

Onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven ontwikkelen methode om CO₂-voetafdruk productie varkensvlees te meten

Gepubliceerd op
22 april 2020

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven een een methode ontwikkeld om de CO₂-voetafdruk van de productieketen van varkensvlees te meten.

Door data te verzamelenvan varkensbedrijven en voerleveranciers werkten onderzoekers, onderwijs en bedrijfsleven aan een methode om de inzicht te krijgen in CO₂-voetafdruk binnen de varkensvleesketen. Die methode is ontwikkeld in een project binnen de Publiek Private Samenwerking (PPS) DATA-FAIR.

Onderzoekers van Wageningen Economic Research werkten daarin samen met HAS Den Bosch, ZLTO en Vion Food. Het project laat zien hoeje bestaande data en platforms kunt koppelen om zo inzicht te krijgen in de duurzaamheidsprestaties in alle schakels van de keten.

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor consument en inkoper. Je kunt denken aan dierenwelzijn en het milieu. Door informatie over duurzaamheid binnen binnen alle schakels uit te wisselen, kun je kunt meer zicht krijgen op de duurzaamheidsaspecten in de keten. Het vleesverwerkend bedrijf Vion heeft met dat idee een pilot opgezet om concrete ervaring op te doen met de verzameling van geselecteerde varkensbedrijven en voerleveranciers.

De methode die nu ontwikkeld is wordt de komende tijd omgezet in een applicatie, zo bericht Wageningen University & Research. Die applicatie moet een bijdrage leveren aan de verdere verlaging van de CO₂-voetafdruk in de varkensvleesketen.

(Bron foto: Thinkstock)