koeien melken

Nieuws

Project ‘Educating people for the future of smart agribusiness’

Gepubliceerd op
18 december 2018

Het vierjarig project ‘Educating people for the future of smart agribusiness’ is op 13 november gelanceerd op de mbo-lcoatie van het Zone.college in Almelo. Dit project is een initiatief van negen partners in de agribusiness die samen het agrarisch onderwijs in Oost-Nederland een impuls willen geven, waardoor er meer en betere jonge beroepsbeoefenaars worden opgeleid.

Het doel van het project is om toekomstige studenten te interesseren voor het werk in de agrarische sector, maar ook om het lesprogramma te verbreden zodat het beter aansluit op de behoefte van het bedrijfsleven. Studenten in de mbo.zone én docenten worden (bij)geschoold om aan de toekomstige eisen te voldoen. Tijdens het project kunnen jongeren samen met ‘het bedrijfsleven’ de hort op om het werken in de agrarische sector te beleven.

Gerben Kleine Haar, projectleider van Zone.college vertelt: “Met name in Oost-Overijssel merken we dat het lastig is om jonge mensen te interesseren voor het werken in de agrarische sector. Jongeren denken soms dat hun ouders een agrarisch bedrijf moeten hebben om toegelaten te worden tot de opleiding. Het tegendeel is waar. De ervaring is dat mbo’ers die niet uit de sector komen, maar wél leergierig zijn, de grootste sprongen maken in hun ontwikkeling. Agrarische ondernemers zijn juist heel enthousiast over deze groep. Daarbij komt dat het werken in de agrarische sector heel uitdagende werkzaamheden met zich meebrengt. Zowel technologisch, innovatief als in termen van ondernemerschap. En er is volop werk!”

Gert Jan Poppink, mede-directeur van Loonwerkbedrijf Gebr. Poppink Reutum vervolgt: “Wat wij nodig hebben zijn jonge medewerkers met passie en gevoel voor hun vak. De inbreng van het bedrijfsleven in de opleiding kan jonge medewerkers direct en passend klaarstomen voor hun loopbaan na de opleiding. De komst van nieuwe technologie en wetgeving in de agrarische sector vraagt nit alleen om goede trekkerchauffeurs. Het gaat daarnaast tegenwoordig ook om duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, het kennen van de achtergronden van het vak en het bedienen van de machines voorzien van boordcomputers en GPS.”

Frank te Vruchte van Lely: “Allereerst willen wij studenten blijven enthousiasmeren voor de moderne sector. De huidige markt, op het gebied van o.a. automatisering, is veelal al verder dan het actuele onderwijs. Wij werken graag mee aan de stap van traditioneel onderwijs naar actueel onderwijs. De resultante daarvan zou voor ons zijn kundige collega’s die samen met ons en onze producten en diensten de boeren beter laten zijn in hun vak.”

(Bron foto: Shutterstock)