Challenge food for health

Nieuws

Studenten aan de slag met challenge Food for Health and Safety

Gepubliceerd op
17 oktober 2019

Studenten van drie universiteiten gaan begin 2020 de challenge Food for Health and Safety aan om militairen te hulp te schieten. Ze buigen zich over de vraag hoe je militairen een goede, voedzame en smakelijke maaltijd voor kunt schotelen.

Op woensdagochtend 25 september 2019 zetten drie universiteiten, het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Defensie met de kick-off van de de challenge Food for Health and Safety een belangrijke stap in een unieke samenwerking. Het ministerie van Defensie heeft studenten gevraagd mee te denken over een innovatief voedingsconcept als alternatief voor de mobiele keuken.

Defensie

Studenten van de Universiteit Utrecht (UU), de Eindhoven University of Technology (TU/e) en Wageningen University & Research (WUR) gaan zich buigen over vragen als Hoe zorg je ervoor dat soldaten voedzame maaltijden met voldoende calorieën eten? Hoe vervoer je voedsel naar de basis waar de militairen gelegerd zijn? Hoe presenteer je de maaltijd?
Je zou kunnen denken aan een robot die soep kookt, eten dat uit een 3D-printer rolt en een rijdende moestuin voor verse groenten. Generaal Frits van Dooren van defensie en commandant van het Opleidings- en Trainingscommando van de Koninklijke Landmacht is ervan overtuigd dat deze je in deze samenwerking elkaar kunt versterken qua kennis.

Uitdaging

De opdracht lijkt een perfecte uitdaging voor studenten van onze drie universiteiten, zegt Jan Haarhuis van UU die verantwoordelijk is voor het onderwijs innovatieprogramma Educatie-it, Dit complexe vraagstuk uit de praktijk wordt challenge based benaderd. De kracht van de alliantie zit in het samenbrengen van staf en studenten die gebruikmaken van hun theoretische (inquiry based - UU) en oplossingsgerichte (design based – TU/e) grondhouding en de bijzondere expertise in agrotechnologie en voedingswetenschappen (WUR). Studenten gaan met een concrete vraag aan de slag, zegt hij. “Dat vinden ze uitdagend en het werkt motiverend.”

Ineke Lemmen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en programmamanager van het talentenprogramma Verzilver Je talent heeft de verschillende partijen bij elkaar gebracht. De challenge past binnen het programma wil dat meer studenten aan de slag met gaan innovaties. Daarvoor brengt het programma studenten, docenten en ondernemers bij elkaar. Studenten werken samen in interdisciplinaire teams. Ze roept sutdenen op elkaar met een open mind te bevragen. “Zorg dat dit innovatief concept inspirerend is en kansrijk voor de samenwerking met andere ministeries van Defensie wereldwijd en in het bijzonder in Europa.”

(Bron foto: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat)