Studenten bezoeken Rutte, foto Aeres

Nieuws

Studenten pitchen klimaatvriendelijke oplossingen aan minister-president Mark Rutte

Gepubliceerd op
11 september 2019

Studenten van Aeres Hogeschool presenteerden op maandag 9 september in Den Haag klimaatvriendelijke oplossingen voor de agrarische sector. Minister-president Mark Rutte was onder de indruk.

Tijdens zijn bezoek aan Aeres Hogeschool Dronten, maart dit jaar, daagde minister-president Mark Rutte de studenten uit om met klimaatvriendelijke oplossingen te komen voor de agrarische sector. De studenten zijn er mee aan de slag gegaan. Met veertien verschillende ideeën die onder gebracht zijn in de thema’s: bodem, circulariteit en CO₂ zijn 18 studenten naar Den Haag gegaan. De gepresenteerde ideeën liepen uiteen van: ‘warme mest zorgt voor warme woning’ tot ’uienschillen als groene warmtebron’ en ‘red de veenbodem met paludicultuur’.

Meer speelruimte

Maandag 9 september vertrokken de studenten met een aantal docenten naar Den Haag. Daar werden zij eerst ontvangen door VVD-kamerlid Helma Lodders. Zij ging met de studenten in gesprek. Vervolgens pitchten de studenten aan de hand van posters hun ideeën aan Mark Rutte. Hij was onder de indruk van de diversiteit aan ideeën en daagde de studenten uit om er zeker verder mee aan de slag te gaan op hun eigen bedrijf of in de sector. Rutte gaf de studenten mee dat ze moeten blijven investeren in innovatieve ideeën. Bovendien wil hij dat er meer speelruimte komt voor ondernemers om innovatieve ideeën te kunnen testen.

Klimaatvraagstukken

De hogeschool wil ook meer investeren in klimaatvriendelijke klimaatoplossingen. Zo is de nadrukkelijke wens om Aeres Farms door te ontwikkelen naar een Inspiratiebedrijf Klimaat waar stelselmatig gewerkt wordt aan nieuwe ontwikkelingen die bijdragen aan oplossingen voor mondiale klimaatvraagstukken. Thema’s als kringlooplandbouw, biodiversiteit, CO₂-vastlegging, productie van alternatieve eiwitten, duurzame bodems en energiebronnen worden hier structureel onderwerp van onderzoek, waarvan de resultaten ten goede komen aan onderwijs, bedrijfsleven en maatschappij.

(Bron foto: Aeres Hogeschool)