akker, flevoland, foto Shutterstock

Nieuws

Vernieuwde opleiding akkerbouw in samenwerking met bedrijfsleven

Gepubliceerd op
26 november 2018

De nieuwe opleiding Akkerbouw van Aeres MBO Emmeloord gaat Plant & Business heten. Deze moet een bredere groep aanspreken, niet alleen maar jongeren die van een akkerbouwbedrijf komen en het bedrijf over wil nemen. Veertien bedrijven uit de sector gaan meedenken. Het ministerie van OCW geeft een RIF-subsidie van een half miljoen voor de ontwikkeling van de opleiding.

De agrofoodsector vraagt om breed opgeleide medewerkers, aldus Aeres. Om de aansluiting met het bedrijfsleven te verbeteren, betrekt Aeres Emmeloord de praktijk nauwer bij de opleiding. Via het Agrofoodcluster worden ondernemingen actief benaderd om mee te denken en te helpen bij de ontwikkeling van de nieuwe opleiding.

Expertise

Het samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties in de open teelt, heeft veertien leden van het Agrofoodcluster bereid gevonden om tijd, expertise en faciliteiten beschikbaar te stellen. Deze projectpartners krijgen invloed op de ontwikkeling van het lesprogramma door kennis van de inhoud, de uitvoering en betrokkenheid bij de evaluatie van Plant & Business.

Hotspots

Via de nieuwe opleiding verwachten Aeres en Agrofoodcluster dat een flinke impuls kan worden gegeven aan de ontwikkeling van de agri- en foodsector in de Noordoostpolder. Met het opstarten van de opleiding Plant & Business is overigens niet gewacht op de toekenning van de subsidie. Het eerste jaar van de opleiding ging september dit jaar met 29 leerlingen van start. Rein van de Wal: “Verdeeld over drie leerjaren telt de opleiding nu 85 studenten. Het streven is om met de nieuwe aanpak het aantal nieuwe studenten jaarlijks te verhogen naar vijftig.”

Ambitieus én haalbaar, vindt Van de Wal: ,,In Nederland ontstaan hotspots voor agrarisch onderwijs. Emmeloord is er een van, midden in de Noordoostpolder. Daarnaast gaan wij samenwerken met de technische en ondernemers opleidingen van Friese Poort en Aventus.”

Bron: De Stentor & Nieuwe Oogst

(Bron foto: Shutterstock)