Rien van Tilburg

Nieuws

Voorzitter Greenpoort Noord-Holland: we lopen voorop in energie en duurzaamheid

Gepubliceerd op
1 februari 2019

Volgens stichtingsvoorzitter Rien van Tilburg heeft GreenPort Noord-Holland Noord de agri-foordsector stevig op de kaart gezet. Het samenwerkingsverband bestaat tien jaar. Er zijn flinke stappen gemaakt op het gebied van samenwerking, bekendheid, maar ook op het gebied van duurzaamheid.

“GreenPort levert een bijdrage aan structurele oplossingen. Vooral dankzij Seed Valley waarin de zaadsector zich heeft verenigd. Door deze clustering van kennis en de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven is Seed Valley uitgegroeid tot een wereldspeler,” aldus van Tilburg.

Duurzame voorbeelden

“Onlangs is een groot paprikabedrijf in Heerhugowaard aangesloten op de warmteleiding van de HVC Alkmaar. Hierdoor draaien ze volledig energieneutraal. Ten tweede wijs ik op een project waarbij veehouders de koeien zeewier gaan voeren. Zo willen we de uitstoot van methaan reduceren. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Je verlaagt de uitstoot van CO₂ en je hoeft minder voer te produceren.”

Het zijn een paar mooie voorbeelden uit deze regio. Op het gebied van energie loopt de agrosector in Noord-Holland voorop: “Google en Microsoft leveren restwarmte aan de glastuinbouw die vlakbij zit. Verder komt er een CO₂-leiding, vanuit de HVC rechtstreeks naar Agriport A7. Ook op het gebied van middelengebruik beleven we een transitie. Denk hierbij een de reductie van emissie en schoner oppervlaktewater.

Samenwerking met onderwijs

Er wordt fors geïnvesteerd in groen onderwijs. Van Tilburg: “We moeten ervoor zorgen dat er voldoende mensen voor een agrarische carrière kiezen. Vandaar de mbo-opleidingen bij het Clusius College en het Clusius Lab in Hoorn. Ook het groene HBO en Wageningen UR participeren in GreenPort NHN. En er is bijna twintig miljoen euro geïnvesteerd in innovatieve projecten, waarin nauw samengewerkt is tussen (groepen) bedrijven, mbo, hbo, Wageningen en onderzoeksinstellingen.’’