boomgaard, foto Pixabay

Nieuws

WUR en Van Hall ondertekenen Green deal voedselbossen

Gepubliceerd op
14 februari 2019

De provincie Groningen, diverse natuurorganisaties en kennisinstellingen WUR Environmental Research en Van Hall Larenstein gaan zich inzetten voor Voedselbos te Glimmen. Uit een goed ontworpen voedselbos kunnen het hele jaar door eetbare producten worden geoogst, zoals groenten, fruit, noten, thee, paddenstoelen en honing.

Het Voedselbos te Glimmen bestaat in de toekomst uit verschillende zones welke ieder een unieke bijdrage leveren aan het gehele systeem. Donderdag was de aftrap van de ontwikkeling van de natuurzone. In de Natuurzone wordt een moerasachtige biotoop langs de Drentsche AA aangelegd, een oude reliëfrand hersteld en een ijsvogelwand gemaakt.

Regelgeving

Met de Green Deal maken overheden en betrokken organisaties afspraken om zich voor voedselbossen in te zetten. In wet- en regelgeving zijn de domeinen van ‘landbouw’ en ‘natuur’ vrijwel geheel van elkaar gescheiden. Bomen en struiken passen niet altijd binnen de wettelijke perken voor voedselproductie, terwijl de subsidieregels voor bos- en natuur veel eetbare soorten uitsluiten die voor voedselbossen juist interessant zijn. Bovendien zijn er grotere en kleinere onderzoeksvragen rond dit nieuwe vakterrein, waar meerdere partijen voor nodig zijn.

De Green Deal is ondertekend door onder meer: Ministerie LNV, Provincie Limburg, Provincie Flevoland, Waterschap de Dommel, Staatsbosbeheer, Stichting Voedselbosbouw Nederland, Louis Bolk Instituut, WUR Environmental Research, Van Hall Larenstein, Landgoed Roggebotstaete, Provincie Utrecht en De Natuur en Milieufederaties.

Bron: Natuur en milieu Groningen

(Bron foto: Pixabay )