popup, aoc Oost

Nieuws

Wat doen al die pop-up stores ineens in Doetinchem?

Gepubliceerd op
26 maart 2018

Het is je vast niet ontgaan: de pop-up stores schieten in Doetinchem als paddenstoelen uit de grond. Maar waar komen al deze winkels ineens vandaan? Al snel blijkt dat al deze winkels één ding gemeen hebben: het zijn allemaal leerlingen van het AOC Oost.

Begin van deze week gingen we op de koffie bij de dames van Simply Different, een paar dagen later namen we een kijkje bij Pup-Op en nóg een dag later ontdekten we een persbericht over de nieuwe winkel Boek en Meer.

“Klopt inderdaad”, vertelt Ruud Kaak, docent management & ondernemerschap aan het AOC Oost. “Het runnen van een eigen winkel is een onderdeel van de opleiding Bloem & Styling. In het laatste jaar krijgen studenten het vak ondernemerschap. Dat kun je ze leren uit een boek óf je laat het ze in de praktijk brengen.”

Het AOC Oost kiest inmiddels al zo’n zeven jaar voor optie nummer twee. “De studenten vinden het vaak erg leuk om een eigen pop-up store te runnen. Er gaat een heel proces aan vooraf. Ze beginnen met een idee, een ondernemingsplan en het kiezen van een vestiging. Doetinchem is erg in trek dit jaar: daar zitten drie groepen.”

Ruud, die de studenten intensief begeleidt, vindt de opening van de winkel het leukste aan het hele proces. “In zo’n winkel zie je studenten zich met de dag ontwikkelen. Ze moeten samenwerken, beslissingen maken over de inkoop maar tegelijkertijd ook het budget in het oog houden. Daar leren ze zóveel van.”

Twee weken lang zijn de studenten eigenaar van hun eigen winkel. “Alles wat ze de afgelopen jaren hebben geleerd tijdens de opleiding, komt samen in de winkel. Van het creatieve tot aan het ondernemerschap”, vervolgt Ruud. “Je ziet studenten vaak helemaal opbloeien. Dat blijft leuk om te zien!”

(Bron AOC Oost)