Artikel

‘We moeten innovatief denken over het voeden van de wereld’

In de groene sector hebben we aanpakkers nodig. Mensen die willen samenwerken met andersdenkenden en denken in opbrengstprijs en kansen creëren in de markt. Je moet als ondernemer anders leren denken en je afvragen hoe je een betere prijs voor je product krijgt.

“In de landbouw is te lang alleen in kostprijs en efficiëntie gedacht. Tijdens de open dag van Kipster kreeg ik vooral vragen over de kostprijs. De goede vraag is: hoe kan ik een betere opbrengstprijs realiseren? Om de voedselproductie in Nederland verder te verduurzamen, moeten we ook kritisch naar de eigen sector leren kijken. Ons dus niet afzetten tegen ngo’s als Wakker Dier, maar onderzoeken hoe ze bij hun standpunt komen en wat de kern van waarheid is in hun verhaal.”

Spiegel voorhouden

“Onze toekomst ligt in mooie producten maken voor de regionale markt en onze kennis delen met de wereld. We moeten als groene sector niet langer voor de wereld willen produceren, maar onze kennis delen en mensen elders opleiden. Kenniseconomie, daar zijn we goed in. Als je in de groene sector werkt, moet je innovatief durven denken en jezelf een spiegel kunnen voorhouden. Hebben we bijvoorbeeld wel zoveel dieren nodig om de wereld te voeden? Je moet ontwikkelingen en trends durven te zien en serieus willen onderzoeken. Zo kun je bijdragen aan een voedselproductie die maatschappelijk gewaardeerd wordt.”

Samenwerken met andersdenkenden

“Voedsel is overal en altijd nodig. Dat maakt werken in de groene sector zo mooi. Ik ben vierde generatie pluimveehouder en als het ware tussen de dieren opgegroeid. De combinatie van teamwerk, dieren en techniek spreekt me vooral aan. Meer dan de andere sectoren, is de pluimveehouderij een technische sector. Alles is geautomatiseerd. Van het verzamelen van de eieren tot de mest afdraaien. De agrarische sector verandert snel. Innoveren en ondernemen draait niet zozeer om techniek, die is er voldoende. Het gaat veel meer om samenwerken, vooral met mensen van buiten de sector. Zij leren je anders tegen problemen aan te kijken en nieuwe oplossingen en kansen te zien.”

Styn Claessens, ondernemer en pluimveehouder
Mede-eigenaar van Kipster, een dier-, mens- en milieuvriendelijke kippenboerderij

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan