‘We zoeken mensen die de toekomst omarmen’

“Op ons bedrijf gaat het om veel meer dan alleen voedsel produceren. We verbouwen als het ware op multidisciplinaire wijze voedsel. Het begint met het produceren van tomaten, onze hoofdactiviteit. Maar we maken ook convenience producten zoals tapenades en gedroogde tomaten. Onze kassen verwarmen we met aardwarmte en de tomatenplanten groeien op hergebruikte CO₂ uit de industrie.”

“We onderzoeken de mogelijkheden voor biobased verpakkingen, op basis van de tomatenstengels die na de teelt overblijven. Medicinale teelten is mogelijk onze volgende stap. Is het mogelijk om synthetische medicijnen te vervangen door plantaardige? En wat betekent de techniek van 3D-printing voor onze kansen om voedingssupplementen te gaan printen?

Over de grenzen

Dit betekent dat we mensen nodig hebben die verbanden kunnen zien en over de grenzen van hun vakgebied heen kunnen kijken. Een levensmiddelentechnoloog moet ook weten hoe voedsel verbouwd wordt. Als je een productieproces verder wilt optimaliseren, dan moet je ook de basiselementen van voedselproductie kennen.

Stapsgewijs zelf ontdekken

Het groene onderwijs moet mensen opleiden voor beroepen die we nu nog niet kennen. We weten nu nog niet hoe een circulaire voedselproductie er precies uitziet. De basisprincipes van de weg ernaartoe kennen we al wel. Studenten moeten leren innoveren door onderzoekend te leren. Gewoon uitproberen in de praktijk en stapsgewijs zelf ontdekken. Als bedrijf geef je duidelijkheid over wat er verwacht wordt en begeleid je het proces. Lukt een bepaalde oplossing niet, dan stimuleer je dat de student een nieuwe richting probeert. Zo leren ze verantwoordelijkheid te nemen en help je studenten zichzelf te ontplooien.

Schakelen tussen rollen

De juiste mensen vinden voor ons bedrijf is een grote uitdaging. We zoeken mensen die met collega’s op alle niveaus in de organisatie kunnen samenwerken, met collega’s van diverse culturele achtergronden, opleidingsniveaus en disciplines. Je moet kunnen schakelen met specialisten op het gebied van logistiek, gewasverzorging, communicatie, techniek, ICT en automatisering, plantgezondheid en plantfysiologie. We zoeken mensen die de toekomst omarmen. Dan gaat het niet alleen om kennis, maar vooral ook om nieuwsgierigheid, vertrouwen en goed kunnen schakelen tussen de verschillende rollen van vakspecialist, coach, inspirator en stimulator.”

Ted Duijvestijn Mede-eigenaar van Duijvestijn Tomaten, innovatieve producent van duurzaam geteelde smaakvolle tomatenproducten.