bron Wellantcollege

Nieuws

Wellantcollege en The International School of The Hague creëren zelfvoorzienend eiland

Gepubliceerd op
1 juli 2018

Een drijvend eiland in de vijver van een internationale school, geheel zelfvoorzienend. Het vormt met een artificieel duinlandschap, stadslandbouwzone en de experimentele teelt van eetbare gewassen een drijvende oase voor mens en dier. Dit creëren De International School The Hague, samen met Wellentcollege , kunstorganisatie het Laboratorium voor Microklimaten en de ISH Enterprise Association. Het is een uniek kunst- en wetenschapsproject, genaamd OasISH Island.

Op 21 juni verrichtte de burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, de opening van het eiland door middel van het doorknippen van een lint. Zij liet zich ook uitvoerig informeren over het innovatieve project. In verschillende speeches roemde men de samenwerking tussen de verschillende partijen, waaronder Wellantcollege, het Hoogheemraadschap, en The International School. De Metropool Rotterdam Den Haag (MRDH), een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs, krijgt op deze manier een mooie groene impuls!

Innovatief eiland

Het 40 m² grote eiland heeft een helofytenfilter/regenwatersysteem en vormt met een stadslandbouwzone en de experimentele teelt van eetbare gewassen een drijvende oase voor mens en dier. Het eiland bevat ook enkele omgekeerde lichtkoepels die hemelwater opsparen zodat de beplanting kan worden voorzien van water. Bovendien is het eiland voorzien van een innovatief technisch systeem met zonnepanelen en kan gemonitord worden door middel van een door de leerlingen ontwikkelde app.

Wellantcollege MBO Rotterdam werd gevraagd om mee te denken met de technische invulling van dit eiland. De studenten zochten het juiste type substraat, verkenden de mogelijkheden van het planten van bij-vriendelijke beplanting en onderzochten de waterkwaliteit. Daarnaast hielpen enkele studenten mee met de aanleg van het eiland

(Bron: Wellantcollege )