Bijeenkomst

Groendag Clusius - beleidssessie

Organisator Clusius College, Stadswerk, Natuurlijke Zaken
Datum

wo 6 februari 2019 09:00

Locatie Clusius College Hoorn, Blauwe Berg 1a, 1625 NT Hoorn
Zaal/kamer Tulpenzaal

Op de Groendag is er weer een beleidssessie voor beleidsmakers en leidinggevenden groenbeheer van de gemeenten in Noord-Holland. In deze tweede masterclass maken we verbinding op 2 verschillende manieren:

  • Verbinding van groen met de inwoners, collega’s en bestuurlijke en politieke beslissers als succesfactor voor een geslaagd beleidsproces.
  • Verbinding van groen met de andere functies in de openbare ruimte: waterberging, verkoeling, ondergrondse leidingen, speelruimte, ed.

We hebben twee inleiders gevonden die u meer zullen vertellen hoe zij in hun dagelijks werk de koppeling maken tussen groen, stakeholders en andere beleidsdomeinen.

Peter Post, strategisch adviseur groen en beheer, gemeente Almere:
“Strevend naar maximale beleidsparticipatie geven de beleidsmakers van de afdeling Stadsruimte liefst de pen zoveel mogelijk door aan de bewoners zelf. De bijdragen van de bewoners en partners zijn bepalend geweest voor de uitkomsten van de beleidslijnen. Verrijkend en soms corrigerend op onze toch wel vaktechnische kokervisies. Met als resultaat een door de stad gedragen groenbeleid.

Naast een avontuurlijk beleidsproces met de doelgroep, is de interne afstemming met de aanpalende  beleidsdisciplines en het proces met het bestuur en de gemeenteraad een grote factor voor succes. Het leggen van verbindingen met de stad, de politiek en collega’s door het hele traject heen is daarbij essentieel. Ik neem u mee in het vormgeven van dit samenspel.”

Joyce van den Berg, Landschapsarchitect, gemeente Amsterdam:
Integraal openbare ruimte ontwerpen wordt steeds gecompliceerder. Aan de hand van een concreet voorbeeld legt ze uit hoe u rekening kunt houden met zaken als hittestress, piekbuien en tegelijkertijd en ook met de niet zichtbare ruimte voor ondergrondse infrastructuur. De juiste beplanting draagt bij aan het ontwikkelen van een grotere biodiversiteit in de stad. Een werkwijze die meerdere functies koppelt aan groen in de openbare ruimte.

Programma

Vanaf 9.00 uur inloop met koffie en thee

9.30 - 9.45      welkom en start

9.45 - 10.15       inleiding door Peter Post “Beleid schrijf je samen met de stad”

10.15 – 10.30    vragen en dialoog

10.30 – 10.50    pauze

10.50 – 11.20    inleiding door Joyce van den Berg “Integrale openbare ruimte”

11.20 – 11.30    vragen en dialoog

11.30 – 12.20    aan de slag in groepjes

12.20 – 12.30    afsluiting

Om 12.30 uur wordt u een lunch aangeboden. Daarna bent u van harte welkom op de beurs waar u meer dan 30 standhouders treft uit de groensector. Het is ook mogelijk om u voor de middag op te geven voor één van de workshops van de groendag. In de aanmeldlink vindt u daar meer over.

Aanmelden