Thema's
Thema's en onderwerpen
Het KCNL faciliteert projecten binnen twee thema's:
- ontwikkelen naar een duurzame stad:
groen en leefbaar door groene oplossingen/ nature based solutions (speerpunten: klimaatbestendigheid, groene daken, biodiversiteit, circulaire economie, groen en gezondheid) - ontwikkelen naar maatschappelijk natuurbeheer: veerkrachtig landschap beheren, beleven en benutten (speerpunten:duurzaam bodembeheer, ecosysteemdiensten, burgerparticipatie en nieuwe technologie in de groene ruimte)
Daarbinnen vallen projecten onder diverse onderwerpen:
Agrarisch natuurbeheer
Agrarisch natuurbeheer is de verzamelterm voor maatregelen die boeren nemen om natuur en landschap te verbeteren. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp agrarisch natuurbeheer.
Agro-ecologie
Agro-ecologie is landbouw door een ecologische bril, om zo een landbouwsysteem te ontwikkelen met een positieve bijdrage aan natuur, maatschappij en klimaatproblemen. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp agro-ecologie.
Biodiversiteit
Biodiversiteit is een maat voor de verscheidenheid aan planten- en diersoorten, maar ook andere levensvormen (schimmels, bacteriën, enz) in een ecosysteem, regio of op de hele aarde. Het geeft een indicatie van hoe gezond een ecosysteem is. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp biodiversiteit.
Burgerparticipatie
Het Kenniscentrum Natuur en Leefomgeving (KCNL) faciliteert projecten rond burgerparticipatie. U kunt zelf een project opstarten rond dit onderwerp of meer lezen over een van de huidige projecten.
Duurzaam waterbeheer
Duurzaam waterbeheer is opgewassen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp duurzaam waterbeheer.
Ecosysteemdiensten
Ecosysteemdiensten zijn diensten die het ecosysteem levert aan de mens. Dat kan zijn op het gebied van producten (bijvoorbeeld schone lucht of medicijnen), bijdrage aan een schone wereld (fijnstof, klimaat, bestuiving), grondstoffen (water, zand), maar ook cultureel (zingeving, recreatie, educatie). Het KCNL faciliteert projecten rond ecosysteemdiensten.
Ecotoerisme
Ecotoerisme is toerisme met respect voor de natuur. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp ecotoerisme.
Gebiedsontwikkeling
Gebiedsontwikkeling is de ontwikkeling van een gebied in samenwerking van overheden met burgers en ondernemers, om zo maatschappelijke doelen te bereiken. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp gebiedsontwikkeling.
Kennisuitwisseling
Het KennisCentrum Natuur en Leefomgeving faciliteert projecten rond kennisuitwisseling. Start uw project op of bekijk onze huidige projecten rond kennisuitwisseling.
Klimaatadaptatie
Klimaatadaptatie is het aanpassen van inrichting en beheer van een gebied om de gevolgen van klimaatverandering te kunnen doorstaan. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp klimaatadaptatie.
Klimaatbestendig
Een gebied is klimaatbestendig als het is opgewassen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp klimaatbestendig.
Klimaatverandering
Klimaatverandering is een probleem waar we steeds meer mee te maken krijgen. Oplossingen liggen in het voorkomen van klimaatverandering, maar ook in het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering: extremer weer met hogere temperaturen, meer perioden van hevige regen of extreme droogte. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp klimaatverandering.
Landschapsbeheer
Het KennisCentrum Natuur en Leefomgeving faciliteert projecten rond landschapsbeheer. Start uw project op of bekijk onze huidige projecten rond landschapsbeheer.
Leefbaarheid
Het KennisCentrum Natuur en Leefomgeving faciliteert projecten rond leefbaarheid. Start uw project op of bekijk onze huidige projecten rond dit onderwerp.
Lesmateriaal
Het KennisCentrum Natuur en Leefomgeving faciliteert projecten waarbij lesmateriaal wordt ontwikkeld. Start uw project op of bekijk onze huidige projecten rond lesmateriaal.
Natte teelten
Natte teelten zijn gewassen die met hun voeten in het water kunnen staan. Ze kunnen bijdragen aan het tegengaan van bodemdaling in natte gebieden. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp natte teelten.
Natuurbeheer
Het KennisCentrum Natuur en Leefomgeving faciliteert projecten rond natuurbeheer. Start uw project op of bekijk onze huidige projecten rond natuurbeheer.
Natuurinclusieve landbouw
Natuurinclusieve landbouw is optimaal gebruik maken van de natuurlijke omgeving voor het produceren van voedsel, en tegelijkertijd goed zorgen voor de natuur. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp natuurinclusieve landbouw.
Onderwijsagenda
Het Kenniscentrum Natuur en Leefomgeving (KCNL) faciliteert projecten rond de onderwijsagenda. U kunt zelf een project opstarten rond dit onderwerp of meer lezen over een van de huidige projecten.
Onderzoeksagenda
Het Kenniscentrum Natuur en Leefomgeving (KCNL) faciliteert projecten rond de onderzoeksagenda. U kunt zelf een project opstarten rond dit thema of meer lezen over een van de huidige projecten.
Recreatie
Recreatie speelt ook in natuur en leefomgeving een belangrijke rol. Recreatie biedt ruimte, inspiratie en ontspanning. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp recreatie.
Ruimtelijke adaptatie
Ruimtelijke adapatie is het inrichten van onze steden en buitengebied om rekening te houden met de toekomst, met name klimaatverandering. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp ruimtelijke adaptatie.
Stadslandbouw
Het Kenniscentrum Natuur en Leefomgeving (KCNL) faciliteert projecten rond stadslandbouw. U kunt zelf een project opstarten rond dit onderwerp of meer lezen over een van de huidige projecten.
Urban green
Het Kenniscentrum Natuur en Leefomgeving (KCNL) faciliteert projecten rond urban green. U kunt zelf een project opstarten rond dit onderwerp of meer lezen over een van de huidige projecten.
Verdienmodellen
Verdienmodellen zijn andere manieren om een inkomen te halen uit landbouw, bos of natuur dan de gebruikelijke. Dat kan bijvoorbeeld zijn door recreatie, cultuur, energie of directe verkoop aan klanten. Het KCNL faciliteert projecten rond het onderwerp verdienmodellen.
Vergroenen van de stad
Het Kenniscentrum Natuur en Leefomgeving (KCNL) faciliteert projecten rond vergroenen van de stad. U kunt zelf een project opstarten rond dit onderwerp of meer lezen over een van de huidige projecten.